Čistá, krásna a rozžiarená pleť.Kto by po takej netúžil? Mnohí ľudia si myslia, že ak budú používať krémy, pleťové masky, či iné kozmetické prípravky, pokožka bude zdravá a krásna. Základom však nie je starostlivosť, ktorú pokožke doprajeme zvonku, ale najmä zvnútra. Čím teda svoju pleť „nakŕmite“ najlepšie? No predsa vitamínmi.

tvář
 
Tak ako pre celý organizmus, je aj pre našu pleť dôležitý vitamín C.Dôkazom je napríklad to, že ho obsahuje väčšina pleťových krémov. Nenájdete ho však pod označením „C“, ale ako kyselinu askorbovú. Céčko zabezpečuje lepšie hojenie kože, dodáva jej potrebnú hydratáciu a v neposlednom rade sa bez neho netvorí kolagén. Ten je zas zodpovedný za jej dostatočnú elasticitu. Céčko je samozrejme aj veľmi silným antioxidantom. Výborným zdrojom je napríklad rakytníkový olej, ktorý ho obsahuje niekoľkonásobne viac ako citrusové plody.  Samozrejme aj v citrusoch ho nájdeme vysoké množstvo. Ďalej si môžete dopriať naklíčené šošovicové semená, lesné plody, alebo tiež surový cesnak.
 
Déčko a pokožka idú ruka v ruke.Jeho nedostatok spôsobuje nadmerné vysýchanie kože a tiež rôzne ekzémy, alergie, či dokonca zápaly a taktiež akné. Problémom pri tomto vitamíne je najmä to, že z potravy vieme svojmu organizmu dodať len jeho minimálne množstvo. Nájdete ho v rybách a morských plodoch, mliečnych výrobkoch, vajíčkach, alebo v avokáde. Najlepším zdrojom sú slnečné lúče. Druhou možnosťou sú umelé výživové doplnky. Tie sa hodia najmä v zimnom období, kedy slnko svieti o čosi menej.

rty
 
Ďalší nenahraditeľný vitamín je Áčko. Ide o silný antioxidant, ktorý zabraňuje vzniku nádorových ochorení. V prípade pokožky, je veľmi dobrou prevenciou pred vznikom rakoviny kože, ktorá vzniká v dôsledku nadmerného vystavovania sa UV žiareniu, teda slnku. V podstate slúži ako vnútorná ochrana pred slnečnými lúčmi. Provitamín A je nazývaný aj beta karotén, takže je vám jasné, že pri jeho nedostatku nikdy nedosiahnete dokonalé opálenie. Okrem veľmi dobre známej mrkvy, ho do svojho tela dostanete aj konzumáciou tekvíc všetkých druhov, grepov, listovej zeleniny, či sušených marhúľ.